Museum Fenix te Rotterdam

Door Stichting Droom en Daad wordt een nu al iconisch uitkijkpunt gerealiseerd!

Het uitkijkpunt is onderdeel van het (Migratie)museum Fenix dat wordt gevestigd in de Fenix hallen, ooit de grootste pakhuizen van Europa, in de Rotterdamse Rijnhaven. Het museum verteld het verhaal van mensen die Europa verlieten, en vertrokken vanaf deze historische plek om zich te vestigen in de nieuwe wereld.

Onderdeel van de realisatie is een nieuwe entree met wandelpaden en een lift die door een 3D gekromd glazen dak naar een uitkijkpunt leiden vanwaar uitzicht is op o.a. de Rijnhaven met zijn karakteristieke brug, de Maas, de hoogbouw op de Wilhelmina-pier, Hotel New York, het Floating Office Rotterdam, de Maas en veel meer rond deze nieuwe trekpleister in Rotterdam

IFS Building Systems heeft van Stichting Droom en Daad het vertrouwen gekregen om in samenwerking met o.a. Dura Vermeer, CSM Steel Structures, EGM Architecten en IMd raadgevende Ingenieurs het zeer uitdagende 3D gekromde dak met zogenaamde cockpits, de glazen cilindervormige liftschacht, de puien in de doorgangen van de cockpits en een glasbalustrade op het uitkijkpunt tot een technisch uitvoerbaar ontwerp uit te werken en te realiseren.

 

Parametrische engineering

De zeer complexe vorm van de isolatieglas panelen in het 3D gekromde dak worden enerzijds bepaald door de wenselijke uitvoeringsvorm van de architecten maar anderzijds ook door de technische mogelijkheden deze te produceren. Door de contraints van de glas productie te programmeren hebben we het mogelijk gemaakt om van ieder ontwerp binnen enkele minuten te bepalen of alle glas panelen in het betreffende ontwerp o.b.v. theoretische uitgangspunten binnen de constraints van de glas productie pasten. Door in het model met glas lijnen “te slepen” werd het zo mogelijk heel snel tot de wenselijke én produceerbare vorm van het dak te komen. Dit zogenaamde parametrisch ontwerpen heeft er voor gezorgd dat we deze belangrijke mijlpaal vroeg in het project hebben kunnen bereiken. De bouw van een eerste mock-up van een deel van het dak is een belangrijke volgende mijlpijl die naar verwachting in het 1e kwartaal van 2022 bereikt zal worden.

De uiteindelijke realisatie is verwacht in 2024.

Wordt vervolgd……

 

 

Projectgegevens

OpdrachtgeverStichting Droom en Daad
ArchitectMAD Architects
UitvoeringQ1 2024