Kasteel Ruurlo

Het project:

Het bijna 700 jaar oude Kasteel Ruurlo is door eigenaar Hans Melchers verbouwd van kasteel tot een museum voor de werken van kunstschilder Carel Willink. De architect wilde het karakter en aanzicht van het historische kasteel zoveel mogelijk behouden door het ontwerpen van een glazen serre. Oud- en nieuwbouw komen op deze manier mooi tot hun recht. Het nieuwe, glazen entreegebouw is haast onzichtbaar verankerd aan de oudbouw.

 

Onze opdracht:

IFS Building Systems heeft het glazen entreegebouw gerealiseerd, waarbij de draagconstructie bestaat uit glazen dak- en gevelvinnen die door middel van UV-lijmtechnieken worden samengesteld. De draagconstructie wordt vervolgens voorzien van isolatieglaspanelen die structureel verlijmd worden. Om het geheel zo transparant mogelijk te realiseren, is gekozen voor extra heldere beglazing voor zowel de glazen vinnen als het isolatieglas.

 

Het kan wél!

Vanaf het ontwerp konden we onze expertise inzetten in dit project. Het entreegebouw heeft een grondoppervlak van 6 bij 5 meter en is 10 meter hoog. Het glazen dak meet zelfs 8 bij 6 meter. Het grootste gevel panel meet 1,75m bij 3,90m, de langste glasvin is ruim 8m lang. De constructie laat veel daglicht door, is warmte-isolerend en bovendien inbraakwerend.  De glazen vinnen in het dak en gevels zorgen voor de benodigde stabiliteit. Wij zijn er trots op dat het oude kasteel nog steeds het aanzicht van het museum bepaalt. Dat betekent dat onze transparante architectuur het gewenste effect heeft bewerkstelligd. Het museum MORE is inmiddels open voor publiek, dus ook het glaswerk kan nader bekeken worden!

📸: Rutger Hollander Fotografie

Publicaties:

Publicatie Gevelbouw jg.13no.1

ABT bouwen aan ambities December 2015

Projectgegevens

OpdrachtgeverNico de Bont
ArchitectVerlaan & Bouwstra Architecten
UitvoeringQ1 2015