Lisser Art Museum

Het project:

Nieuwbouw van een prachtig museum op het landgoed Keukenhof, gesitueerd in het monumentale tuinlandschap van het kasteel. De Van Den Broek Foundation wil beeldende kunst toegankelijk maken voor een breed publiek door middel van een museum waar onder andere de eigen collectie zal worden getoond. Het ontwerp van KVDK Architecten moet het museum laten overvloeien in de aangrenzende tuin. Onvermijdelijk dat grote glasoppervlakten hier een rol in spelen!

 

Onze opdracht:

IFS Building Systems verzorgt de engineering, levering en montage van de gevels, toegangsdeuren, beglazing rond de lift en van een aantal inpandige hardglazen deuren. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat het glas de buitenwereld zo reëel als mogelijk binnenlaat. Dus zonder vervorming of kleurfiltering.

 

Het kan wél!

Doordat IFS vanaf het eerste stadium bij het ontwerp betrokken is geweest hebben wij onze kennis en ervaring optimaal kunnen inbrengen. Het heeft geresulteerd in een voor ons niet-alledaags project, waarbij de afmetingen en de bereikbaarheid een grote uitdaging vormden. Glazen vinnen van 6,7 meter lengte, 5cm dik en een gewicht van 300kg moesten tijdens de bouw in positie worden gehesen. De buitengevels zijn opgebouwd uit glazen kolommen in combinatie met dubbel gelaagd isolatieglas, beide samengesteld met ijzeroxide arm glas. Het isolatieglas is niet-zichtbaar bevestigd aan de glazen achter constructie. De afmetingen van deze panelen zijn 6,7m bij 1,2m en het gewicht is ca. 700kg. Voor het glas hebben we ons internationaal leveranciersnetwerk moeten inzetten omdat glas van deze afmetingen niet in Nederland geproduceerd wordt. Vanaf de start zijn we 7 maanden bezig geweest, van ontwerp, via levering en installatie tot een succesvolle oplevering. Het museum is inmiddels open voor publiek, en daarmee is ook onze “glaskunst” te bezichtigen. De moeite van een bezoek waard!

 

Cameraman en televisiemaker Misha Buwalda maakte voor het LAM een miniserie over de bouw van het museum.

Jan Willem vertelt over de bouw en het indrukwekkende glas voor de entree wordt geplaatst

Aflevering 13

Projectgegevens

OpdrachtgeverIBB Kondor
ArchitectKVDK Architecten
UitvoeringQ1 2017